Actief in en naast de studie

Koen Rijks - relatiemanager jeugdKoen Rijks studeerde Klinische Psychologie aan de Universiteit Utrecht tussen 2001 en 2008. Daarnaast was hij bestuurslid (facultair, universitair) bij verschillende organen en verenigingen, organisator van de FI, faculteitsraadslid, verenigingslid (ook van het ter ziele gegane SWAK) en is hij vorig jaar na twee jaar bestuurswerk afgetreden bij het Jonge Alumni Netwerk (JAN).

Hoe was je tijd als student aan de Universiteit?

Ik heb het heel erg naar mijn zin gehad, een supertijd. Utrecht had een hele goede sfeer en een laagdrempelig karakter in contact tussen zowel studenten onderling als ook in contact met medewerkers. Iedereen was altijd goed benaderbaar. Ik ben begonnen in het doctoraalsysteem, maar tijdens mijn studie werd het Bachelor Mastersysteem ingevoerd. Ik ben naar het BaMa-systeem overgestapt omdat ik door mijn bestuursjaar in een ingewikkelde overgangsregeling terecht kwam. Het bracht wel grote veranderingen met zich mee. Vanuit SGS (faculteitsvereniging) is hert parlo ook nauw betrokken geweest bij de implementatie van het nieuwe systeem. Alle vakken werden 7,5 ECTS ongeacht of ze daarvóór groot of klein waren als cursus. Hierdoor was er soms ongelijkheid in de studiedruk tussen de cursussen.

Waar bevond de studie zich?

Psychologie zat op de Uithof, de colleges waren in het Educatorium en de werkgroepen vooral in het Langeveld- en Van Unnikgebouw. Ik bracht zoveel tijd door in het Langeveldgebouw dat het als een tweede thuis voelde.

Woonde je tijdens de studie in Utrecht? En wat waren favoriete plekken voor sociale bezigheden?

Ja, ik woonde vanaf het begin in Utrecht. Ik woonde in de wijk Lombok boven een coffeeshop, daarna ben ik nog verhuisd naar de J.P. Coenstraat en de wijk Nieuw Engeland. Momenteel woon ik in Leidsche Rijn, dus ik heb Utrecht niet echt verlaten. Wel is het natuurlijk een beetje  de verkeerde kant van de brug. Favoriete plekken in Utrecht waren de SWAKboot, de Witte Ballons en het Academiegebouw. In de laatste was ik vaak te vinden omdat ik vanuit de verenigingsfuncties daar aanwezig moest zijn bij bijvoorbeeld Oraties en borrels/recepties.

Zou je nu weer voor de studie kiezen?

Ik wist gek genoeg al op 4-jarige leeftijd al dat ik psycholoog wilde worden en het bleek een goede keuze. Ik zou de studie zo opnieuw doen.

Wat ben je na de Universiteit gaan doen?

Na mijn afstuderen heb ik eerst gewerkt als managementassistent in de klassieke muzieksector. Daarna ben ik als psycholoog als de slag gegaan bij PsyQ in Den Haag, vervolgens bij de Gelderse Roos (nu Pro Persona) in Tiel en heb ik nog een tijdje in een eerstelijnspraktijk in Oudewater gewerkt. Momenteel werk ik in de GGZ bij impegno als relatiemanager Jeugd & Gezin, waarin ik als een soort projectleider de directie van advies voorzie over het te ontwikkelen aanbod vanuit de organisatie, een erg leuke en uitdagende baan.

Heeft je profijt gehad van je studie?

Ja, zeker. Het is een vrij brede studie, dus het maakt vooral uit wat je er zelf mee doet. Het is met name een goede basis en het is wat dat betreft handig om tijdens je studie extra-curriculaire activiteiten te doen. Ik heb zowel de inhoud van de studie als de vaardigheden die je leert kunnen gebruiken tijdens mijn werk.