De Uithof, huidige locatie van de faculteit

W.C. van Unnikgebouw
Het van Unnikgebouw (voorheen Transitorium II of Trans II) werd gebouwd tussen 1967 en 1969 en is een van de oudste gebouwen op de Uithof. Het is met 75,7 meter het zevende hoogste gebouw van Utrecht. 800px-Sol_Lumen_Utrecht_2011Door de hoogte gaf het laserkunstproject Sol Lumen, waarbij in 2011 laserstralen ’s avonds over de stad uitgestraald werden vanaf de 21ste verdieping, een spectaculair effect. Maar ook bij daglicht is het uitzicht schitterend, de velden en bomen van Amelisweerd, de Botanische Tuinen, de stad Utrecht.

Jackblocksysteem
VanUnnikgebouwVoor de bouw van het Van Unnik werd een speciale methode gebruikt, het slechts kortstondig populaire jackblocksysteem. Men begon met het graven van een kelder die werd gebruikt als bouwput, daar werd het dak gemaakt en dat werd daarna ‘opgetild’ door middel van hydraulische systemen. Onder het dak werd de bovenste verdieping gebouwd en deze verdieping werd weer opgetild om de volgende verdieping eronder te bouwen. Door deze bijzondere bouwwijze was het mogelijk het gebouw binnen twee jaar te bouwen.

Bewoners
Het gebouw is vernoemd naar de Utrechtse hoogleraar Theologie Willem Cornelis van Unnik (1910-1978), die hoogleraar was van 1946 tot zijn overlijden in 1978. Het gebouw herbergt behalve de faculteit Sociale Wetenschappen (FSW) ook de faculteit Geowetenschappen. In het verleden bewoonde een deel van de Geesteswetenschappen ook een aantal verdiepingen.

Toekomst?
De laatste jaren worden via herhuisvesting alle departementen verhuisd naar andere gebouwen, de verwachting is dat deze operatie in 2015 wordt afgerond. Daarna wordt besloten of er nog toekomst is voor het gebouw. De afdeling Psychologische Functieleer de laatste groep van FSW die vertrekt naar het Langeveldgebouw in november 2013.

Martinus J. Langeveldgebouw
De bouw van het Langeveldgebouw is begonnen in 1978 en werd voltooid in 1980. Het gebouw begon zijn bestaan onder de naam Centrumgebouw Zuid en heeft aan het begin van de 21ste eeuw de naam gekregen van de Utrechtse hoogleraar Pedagogiek Martinus Jan Langeveld (1905-1989).

Bruin en oranje
LangeveldgebouwHet Langeveldgebouw en het gelijktijdig gebouwde Centrumgebouw Noord maken beide deel uit van de ‘knusse’ periode die het bouwen van eind jaren zeventig typeerde. Kleinschalig, rode baksteen, bruin en oranje in het interieur. Vanaf het begin is FSW er gehuisvest.

Grootscheepse renovatie
In 2012-2013 is het gebouw grootscheeps gerenoveerd, en daarmee zijn ook de jaren zeventig kleurschakeringen in het interieur aangepast. Na de renovatie bevinden de departement Psychologie en Educatie & Pedagogische Wetenschappen zich hier.
Met de renovatie van het gebouw heeft ook het ‘nieuwe werken’ zijn intrede gedaan. Met flexplekken, loungehoeken, pantry’s, studielandschappen en stilte ruimtes wordt de ruimte zo optimaal mogelijk benut.

Centrumgebouw Noord
Het Centrumgebouw Noord is het zustergebouw van het Langeveldgebouw. Gebouwd in dezelfde periode, met dezelfde uitstraling van binnen en buiten.

Bewoners
CgNOorspronkelijk huisde de faculteit Geesteswetenschappen er met de departementen Slavische Talen, Nederlandse Letteren en Geschiedenis. Veel van de medewerkers werkten met frisse tegenzin op de Uithof, zij hadden een grote voorkeur voor de binnenstad.

Begin 21ste eeuw hadden enige administratieve diensten hun werkplek in het gebouw. Na de herhuisvesting in 2012 is het Centrumgebouw Noord nu de nieuwe werkplek van het departement Maatschappijwetenschappen, samen met het faculteitsbestuur, de staf en de diensten.

Eigen gezicht
Ook in dit gebouw, net als in het Langeveldgebouw, veel gebruik van glas, loungeplekken, flexplekken, enzovoort. Waren het Langeveld en het Centrumgebouw Noord altijd al ‘zusjes’ in uiterlijk, zij zijn ook nu qua interieur op gelijke wijze ingericht, waardoor de faculteit met haar twee ‘eigen’ gebouwen een geheel eigen gezicht heeft gekregen.

Nieuwe naam
Alhoewel er nu al meer dan 23 jaar gesproken wordt van ‘het’ CgN, krijgt het gebouw op 28 november 2013 een nieuwe naam. Dit wordt natuurlijk de naam van iemand die verbonden is met de Sociale Wetenschappen.