Een bekend gezicht binnen de Universiteit

renskeRenske Boot heeft psychologie gestudeerd tussen 2003 en 2009. Daarnaast is ze werkzaam geweest voor het medewerker- en Onderwijssecretariaat en heeft ze in het bestuur van SGS gezeten.

Welke studie heb je gedaan?

Ik heb Klinische en Gezondheidspsychologie gestudeerd van 2003 tot 2009. Ik heb tijdens en na mijn studie gewerkt bij het Medewerkerssecretariaat, als secretaresse van Maarten van Son en bij het onderwijssecretariaat.

Hoe was je tijd als student en/of medewerker aan de Universiteit?

Ik ben zowel student als medewerker geweest aan de UU en ik heb een hele leuke tijd gehad.

Wat me van mijn studententijd vooral bij is gebleven zijn mijn jaren bij SGS, waaronder mijn bestuursjaar in 2005/2006. Ook ben ik een aantal keer mentor geweest tijdens de FaculteitsIntroductie (wat nu geloof ik anders heet). In mijn studie vond ik de colleges van Frans Verstraten en Liesbeth Woertman altijd erg inspirerend en interessant, maar ook mijn stage en masterthesis vond ik leuk en zeer waardevol.

Als medewerker vond ik het leuk de andere kant van de opleiding te zien. Dus vooral al het geregel. Maar wat ook erg gezellig was waren de thee uurtjes op de kamer van Nel of Ria of aan de balie bij het onderwijssecretariaat.

Waar bevond je studie zich?

Op de Uithof. In het Langeveldgebouw en de collegezalen in het Educatorium.

Woonde je tijdens de studie in Utrecht? En wat waren favoriete plekken voor sociale bezigheden?

Ik heb sinds het begin van mijn studie in Utrecht gewoond en woon er nu nog steeds. Ik was vaak te vinden in de Witte Ballons, toen het nog een echte leuke kroeg was. Ook was ik vaak op de SGS kamer en op studentenfeestjes.

Hoe denk je terug aan de tijd als student en medewerker?

Ik vond het een hele leuke tijd die ik zo over zou doen. Ik had in het begin wat opstartproblemen, op kamers in een nieuwe stad, maar ik voelde me er snel thuis.

Zou je nu weer voor de studie kiezen?

Ja ik zou het zo weer doen! Ik besef me dagelijks dat ik echt heel leuk werk heb en dat is begonnen toen ik psychologie ging studeren. Het gedrag van mensen interesseert me nog steeds en ik wil nog veel meer er van zien en leren.

Wat ben je na de Universiteit gaan doen?

Ik heb na mijn studie eerst nog een paar maanden bij het onderwijssecretariaat gewerkt om geld te sparen. Ik wilde voor de 2e keer naar Australië en Nieuw Zeeland en dat is gelukt! Ik heb daar 4 maanden rondgezworven en daarna ben ik op zoek gegaan naar een baan. Ik kon toen meteen terecht bij mijn stage (kliniek voor persoonlijkheidsstoornissen) en heb daar een jaar gewerkt als sociotherapeut/psycholoog. Door bezuinigingen moest ik daar weg en ben ik terecht gekomen als psycholoog bij een FACT team in Rotterdam (Bouman GGZ). Hier werkte ik met vrouwen die tot aan de sluiting op de Keileweg hadden gewerkt. Daarna zijn zij opgevangen door Bouman en bezocht ik patiënten thuis of in een beschermde woonvorm.

Ik kon daar toch niet helemaal mijn ei kwijt, patiënten waren te weinig intern gemotiveerd voor behandeling en verandering, waardoor ik er voor heb gekozen om als psycholoog aan de slag te gaan bij Trubendorffer, verslavingszorginstelling in Amsterdam. Hier werk ik nu ruim 1,5 jaar en sinds mei ben ik naast psycholoog ook teamleider. Bij Trubendorffer zie ik veel meer intrinsiek gemotiveerde cliënten, die helemaal willen stoppen met gebruik. We behandelen alle verslaving, met uitzondering van heroïne, en comorbiditeit, waardoor je een heel breed scala aan problematiek behandeld. Ik heb het heel erg naar mijn zin, vooral de combinatie tussen behandelen en het organisatorische regelwerk is voor mij helemaal goed.

Heb je profijt gehad van je studie?

Ik heb veel profijt gehad van mijn studie, maar het meeste profijt zat in mijn masterjaar. Door mijn stage kon ik de vakken opeens beter in perspectief plaatsen en vond ik het studeren makkelijker en leuker.