‘Ieder heeft zijn eigen kenmerken en afwijkingen’

‘Een hoogleraar omgeven door mensen die er allemaal verschillend uitzien. Ieder heeft zijn eigen kenmerken en afwijkingen’. Zo luidt de officiële omschrijving (*) van het tafereel op een klein en bijzonder stukje FSW-geschiedenis: een eigen gebeeldhouwde lantaarnconsole aan de Utrechtse Nieuwegracht. De console van de faculteit der Sociale Wetenschappen dateert uit 1969 en is te vinden ter hoogte van huisnummer 15, tussen de Pausdam en de Paulusbrug.

De lantaarnpalen langs de grachten zijn op consoles aan de muren van de werfkelders geplaatst, zodat hun licht zowel op straat als op de werf schijnt. Ook de andere zes faculteiten van de Universiteit Utrecht hebben een lantaarnconsole aan de Nieuwegracht. Bij nummer 4 is bovendien de Sol (Iustitiae Illustra Nos) te vinden. De beelden zijn ontworpen door de Zwitserse beeldhouwer Jeannot Bürgi (1939-2011) en vervaardigd door beeldhouwer Kees van der Woude.

De faculteit der Sociale Wetenschappen

Rondvaart
Wie wel eens een rondvaart heeft gemaakt over de Utrechtse grachten weet dat de eer van een ‘eigen’ console, niet alleen de Universiteit Utrecht toekomt. Aan de Drift, de Kromme Nieuwegracht, de Lichtegaard, de Nieuwegracht, de Oudegracht, de Plompetorengracht en de Vismarkt zijn inmiddels in totaal zo’n 330 uit blauwsteen gehakte lantaarnconsoles te vinden, met thema’s als Utrechtse geschiedenis, Utrechtse huisnamen, de gilden, deugden en spreekwoorden, Bijbelse verhalen, heiligen en Griekse mythen.

Koning Willem-Alexander
De eerste console, met het Wapen van Utrecht bij de Oudegracht 165a, dateert uit 1953 en werd gemaakt door Cornelis Groeneveld als onderdeel van restauratiewerkzaamheden aan de werfkelders. De laatste console is in november 2013 onthuld: koning Willem-Alexander aan de Zoutmarkt.

Meer informatie
Meer over de Utrechtse lantaarnconsoles is te vinden in De lantaarn spreekt: Wandel- en vaarroutes langs de lantaarnconsoles aan de Utrechtse grachten. Utrecht: Vereniging Oud-Utrecht, 2013 (ISBN 9789082029505).

Hanneke Olivier en Frank Jan van Dijk, met dank aan Madelon Pieper
februari 2014

(*) Omschrijving uit ‘De lantaarn spreekt: Wandel- en vaarroutes langs de lantaarnconsoles aan de Utrechtse grachten.’

De Theologische faculteit (Nieuwegracht 2), verbeeld als twee theologen (Voetius en Spinoza?) in debat.

De Juridische faculteit (Nieuwegracht 3), waarop een Romeinse lictor een vonnis uitspreekt.

De Medische faculteit (Nieuwegracht 10), met twee artsen die een patiënt een injectie toedienen.

De faculteit Letteren (Nieuwegracht 11), verbeeld als een schrijver met pen en (rechtsboven) een uil.

De Natuurfilosofische faculteit (Nieuwegracht 14) met een hoogleraar die twee studenten onder handen neemt.

Veterinaire faculteit (Nieuwegracht 18), verbeeld als een veearts en een nijlpaard.