Jarige faculteit kan terugkijken op druk en succesvol jaar (9 september 2013)

Dit bericht is gekopieerd van intranet en geschreven door Hanneke Olivier

Overvolle bussen. Lange rijen bij Studiepunt, Spar en Hema. Ouderejaars liggen in het gras en begroeten elkaar enthousiast na de vele vakantieweken. Nieuwkomers zoeken vertwijfeld de juiste collegezaal. De Uithof is weer volgestroomd. En niet alleen met studenten. Ook medewerkers van de faculteit Sociale Wetenschappen zijn terug; uit verre oorden of gewoon uit hun eigen achtertuin.

Na de universitaire opening van het collegejaar op 2 september, is het op 3 september de beurt aan de facultaire Opening van het Academisch Jaar 2013-2014. In een (bijna) volledig gerenoveerd en gemoderniseerd Langeveldgebouw blikt Werner Raub tevreden terug op zijn eerste jaar als decaan.

“Als je aan zo’n nieuwe klus begint dan vraag je je uiteraard af: zal het wel goed gaan, kun je het aan, zal het bevallen? Had u mij een jaar geleden precies geschetst dat het jaar zou verlopen zoals het daadwerkelijk is verlopen, dan had ik daarvoor direct willen tekenen. Met andere woorden: het is mij bevallen. Gegeven de – in veel opzichten – goede huidige positie van onze faculteit, denk ik dat we er ook in 2013/2014 wat van zullen maken. Ik hoop dat u die inschatting met mij deelt.”

Goed nieuws op Schiphol
Herhuisvesting, organisatorische veranderingen, grote onderwijsprojecten en subsidiehonoreringen. Het was een heel vol en ook een heel geslaagd jaar, is de conclusie. Zo herinnert de decaan zich nog levendig het telefoontje dat hij in november op Schiphol kreeg van Chantal Kemner. “Dat haar NWO Zwaartekrachtaanvraag ‘Individual Development’ was gehonoreerd was een werkelijk heel mooi resultaat. Een subsidie van rond de 28 miljoen euro. Ongehoord dat de sociale wetenschappen succesvol zouden blijken bij zo’n programma dat duidelijk toegesneden is op de Beta- en Life Sciences”, memoreert Raub nog altijd zichtbaar verheugd.

En er was meer. In maart werd bekend dat de universiteit aanzienlijke middelen investeert in de thema’s ‘Youth & Identity’ en ‘Institutions’, in totaal meer dan tien miljoen euro over een periode van zo’n vier jaar. Raub: “Veel beter dan we een jaar geleden konden verwachten.”

Op onderzoekgebied bleef het bovendien niet bij de Zwaartekrachtsubsidie van Kemner. Er was de ERC Advanced Grant voor Tanja van der Lippe, een Vidi voor Irene Klugkist, een Veni voor David Terburg en ook veel andere successen bij programma’s als NWO Rubicon, NWO onderzoekstalent en nog meer NWO – en EU programma’s. “Het zijn er gewoon teveel om hier allemaal te noemen”, concludeert de decaan.

Vakantieplezier
Het nieuws over de binnengehaalde Advanced Grant – ‘de meest prestigieuze persoonsgerichte subsidie die je thans kunt aanvragen’ – droeg flink bij aan het vakantieplezier van Werner Raub. Hij grijpt het succes dan ook graag aan om te illustreren dat de aanhouder wint. “Tanja had al eerder en bij herhaling op Vici en ERC Advanced Grant gemikt en bij herhaling (net) zonder succes. Leerzaam ook voor anderen: in de scherpe competitie voor de mooiste subsidies moet je met mislukkingen kunnen leven, moet je kunnen volhouden en moet je bereid zijn om het steeds opnieuw te blijven proberen.”

‘Einde-vakantie-blues’
De decaan laat weten dat zijn vakantie dusdanig aangenaam was, dat hij na afloop in een stemming van ‘einde-vakantie-blues’ terecht dreigde te komen. Door hem een tabel te laten zien met de scores van de afgelopen onderwijsvisitatieronde, keerde collega Susan te Pas echter net op tijd zijn gemoed. “De tabel laat zien dat onze opleidingen en programma’s het werkelijk goed hebben gedaan en doorgaans ook aanzienlijk beter dan die van zusterfaculteiten. Dank namens het Faculteitsbestuur aan alle docenten en ondersteuners die aan dat goede onderwijs bijdragen en die dat met kwaliteit, inzet en verantwoordelijkheidsbesef doen, ondanks alle werkdruk. Het ontsnapt niet aan onze aandacht.”

Herhuisvesting
Ook zijn er complimenten voor alle medewerkers die zich hebben ingezet voor de recente en ingrijpende herhuisvestingsoperatie. Het einde van de verbouwingen en verhuizingen is nu werkelijk in zicht. Maar, waarschuwt de decaan op aandringen van directeur Frank Jan van Dijk, wees voorbereid, want eerst zijn er nog onderhoudswerkzaamheden aan de buitenkant van de twee gebouwen. En ook die zorgen voor overlast.

Vijftig
Voordat het academisch jaar officieel wordt geopend met een klap op de gong – door de bijna vijftigjarige Martine Verbeek -, blikt Raub even vooruit naar alle komende activiteiten en feestelijkheden ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de faculteit. “U ziet de aankondiging van FSW50 groots aan de buitenkant van de gebouwen. En kijk ook even op de speciale website waar alles te vinden is over FSW50: symposia, conferenties en vele andere feestelijkheden van en voor collega’s en studenten.”

‘Ik had jou gemaild’
Na de gong laten sommige collega’s de teugels vieren en nemen lekker een tweede taartje met lustrumbeeldmerk. ‘Hee, jou heb ik lang niet gesproken!’ ‘Klopt, ik ben ook pas sinds gisteren terug van vakantie. Erg leuk gehad ja. Mooi weer ook.’ Waar de één nog met zijn hoofd in de vakantie zit, is de ander alweer vol aan het werk. ‘Ik had jou gemaild!’ ‘Ja, ik heb het gezien, maar ik heb het zo druk dat ik nog niet heb kunnen antwoorden. Maar je krijgt vanmiddag reactie, ok?’ En het jaar is weer in volle gang…