Vijftig jaar faculteit Sociale Wetenschappen

fsw50Vijftig jaar geleden, op 11 september 1963 was per Koninklijk Besluit de faculteit Sociale Wetenschappen officieel een feit. De verschillende disciplines, zoals antropologie, onderwijskunde, pedagogiek, psychologie en sociologie bestonden natuurlijk al (ASW startte in de jaren tachtig), maar waren voordien onderdeel van de faculteiten Geesteswetenschappen en Wijsbegeerte.

In die eerste jaren gestart met een bescheiden aantal studenten, hoogleraren en medewerkers, is onze faculteit inmiddels uitgegroeid tot een faculteit met drie departementen, zo’n 5.600 studenten, 70 hoogleraren en 850 medewerkers. En na omvangrijke renovaties en verhuisbewegingen, zijn we vanaf november 2013 volledig gehuisvest in onze ‘eigen’ panden op de Uithof: het Langeveldgebouw en het Centrumgebouw Noord. Geheel gerenoveerd en helemaal ingericht met flex- en loungeplekken, studielandschappen, pantry’s en stilteruimtes.

Kortom, in onderwijs en onderzoek een florerende faculteit in twee passende panden, een goede reden om in het academische jaar 2013-2014 stil te staan bij ons vijftigjarig bestaan. Vanaf de facultaire opening van het academische jaar op 3 september 2013 tot het grote eindfeest voor medewerkers, studenten, alumni en familieleden in juni 2014 worden er symposia, workshops, seminars, congressen en zelfs een festival georganiseerd. Bij de inrichting van dit jubileumprogramma staan de wensen van onze medewerkers en studenten centraal; wij sluiten aan bij hun eigen initiatieven. Ook krijgt het Centrumgebouw Noord tijdens een speciale bijeenkomst een nieuwe naam. Informatie over alle evenementen is te vinden in de agenda op deze website.

Ik hoop dat er voor alle medewerkers en studenten iets interessants is om aan deel te nemen en kijk er naar uit jullie de komende maanden bij veel gelegenheden te zien. Veel medewerkers zijn betrokken bij de organisatie en uitvoering van de lustrumbijeenkomsten; hen bedank ik nu al voor hun enthousiaste initiatieven en inspanningen die deze viering mogelijk maken.

RaubW-1996-CP1687Ik wens jullie allemaal een mooi academisch jubileumjaar toe!

Werner Raub
decaan faculteit Sociale Wetenschappen