Een multidisciplinaire denker

Saskia Derks studeerde Culturele Antropologie aan de Faculteit Sociale Wetenschappen.

Welke studie heb je gedaan?

Ik ben in 1999 afgestudeerd bij Culturele Antropologie maar heb vooral de laatste jaren van de studie bijna alleen maar vakken gevolgd bij Algemene Sociale Wetenschappen. Met uitstapjes naar de VU (gerontologie), de UvA (medische antropologie) en ook naar de Faculteit Letteren want voor mijn afstuderen heb ik een paar modules Turks geleerd. Ik verzamelde namelijk levensverhalen van Turkse ouderen, die ik analyseerde en vergeleek met bijvoorbeeld Nederlandse ouderen in Nieuw Zeeland en Italiaanse ouderen in de VS. Ik gooide met mijn steenkolen-Turks hoge ogen bij mijn respondenten.

Hoe was je tijd als student en/of medewerker aan de Universiteit?

Ik was zoekend. Vond alles interessant, wat me geen richting gaf. Ik koos een beetje lukraak, bijvoorbeeld zo weinig mogelijk statistiek want dat vond ik saai. Wij hadden niet veel uren college en werkgroepen, ik was er dus altijd en vond het contact fijn. De vakken waren interessant, colleges meestal ook en langzaam ontdekte ik de grote lijnen. Ik vond het wel jammer dat het me niet lukte een praktische toepassing te vinden voor alle theorie die we tot ons kregen. Ik herinner me dat daar door de vakgroep wel op werd ingespeeld; er werd voorlichting gegeven over mogelijkheden om vanuit je studie een baan te vinden. We hoefden toen geen stage te lopen, en dat vond ik wel jammer. Ik compenseerde een beetje met vrijwilligerswerk op diverse plekken in de stad.

Waar bevond je studie zich?

Ik weet nog dat wij startten in Centrum Gebouw Zuid en met grote colleges in de Pelikaan. Later ook in Trans 2. Alles op de Uithof dus. Turks werd gegeven in de binnenstad.

Woonde je tijdens de studie in Utrecht? En wat waren favoriete plekken voor sociale bezigheden?

Ja, ik zat op kamers, met regelmaat in een ander studentenhuis. Voor een grotere kamer of betere locatie pakte ik mijn boeltje in en verhuisde weer. Mijn laatste studentenhuis was aan de Oude Gracht dus deze manier van werken leverde wat op! Ik had baantjes in de Thuiszorg, als onderzoeker voor allerlei bureautjes en in de horeca. Ik roeide een poosje bij Orca en deed vrijwilligerswerk bij eetcafé de Baas en voor een welzijnsstichting in Kanaleneiland. En ik was vaak te vinden in cafeetjes als De Zaak of België om daarna door te gaan in bijvoorbeeld Tivoli. Ook herinner ik me talloze feesten van diverse faculteitsverenigingen, waarvan de SWAK-feesten toch altijd het leukste waren!

Hoe denk je terug aan de tijd als student en medewerker?

Het was een supertijd! Wat een vrijheid, fijne stad, leuke mensen, zoveel te ontdekken.

Zou je nu weer voor de studie kiezen?

Ik vrees dat ik nu nog steeds zo zoekend zou zijn…

Wat ben je na de Universiteit gaan doen?

Ik kreeg een baan als projectmedewerker en later projectleider bij CNV Jongeren. De projecten die we deden gingen allemaal over jongeren en werk/ opleiding of inkomen. Eenmaal projectleider vond ik de praktijk (gewoon doen!) net als op de universiteit te ver weg. Dus toen ben ik de Pabo in deeltijd gaan doen. Na vijf jaar lesgeven op basisscholen ben ik recent gestopt en voor mezelf begonnen. Mijn bedrijfje heet Van Vroeger Voor Later (website www.vanvroegervoorlater.nl) en ik ben hiermee weer heel dicht bij mijn afstuderen op de FSW: ik interview mensen over hun leven en schrijf daarna portretten, levensverhalen of familiegeschiedenissen.

Heb je profijt gehad van je studie?

Jazeker. Mijn vader vond dat ik een universitaire opleiding moest gaan volgen voor de basis-ontwikkeling in denken die je doormaakt. Dat vond ik toen onzin, maar nu zie ik dat hij gelijk had. Ik kan door mijn opleiding informatie zoeken, vinden, verwerken en toepassen. Op wat voor vlak dan ook. Ik kan een vraag formuleren en bedenken hoe ik achter het antwoord kom. Zelfstandig of samen. En het mooie van sociale wetenschappen is dat we hebben geleerd multidisciplinair te denken en werken. Je bekijkt de wereld dus niet continu van dezelfde kant en dat is heel verrijkend en verfrissend.

Recent Related Posts

Reacties zijn gesloten.