Een voorkeur voor Utrecht

YverneYverne Berkers –  van Rooijen heeft psychologie gestudeerd in Utrecht. Daarnaast was ze studentmanager van het managementteam en zette ze zich in voor de SPS-NIP.

Welke studie heb je gedaan?

Ik heb psychologie gestudeerd, afstudeerrichting Klinische Psychologie (bachelor en master). In de bachelorfase heb ik tevens alle vakken van het studiepad Sociale Psychologie gedaan. Mijn beginjaar in Utrecht was 2003. Het jaar ervoor heb ik het eerste jaar van de opleiding aan de universiteit in Tilburg gedaan. Ik ben overgestapt omdat dat niet zo beviel en Utrecht lonkte.

Hoe was je tijd als student en/of medewerker aan de Universiteit?

Het was zonder meer een fijne tijd! Nadat ik een jaar in Tilburg had gezeten – met alleen maar hoorcolleges – beviel het mij uitstekend dat je in Utrecht ook actieve werkgroepen had. Op deze manier werd je extra geprikkeld om met de lesstof bezig te zijn. Aangezien ik al heel lang psychologie wilde gaan studeren en mijn opleiding altijd enorm interessant heb gevonden kon ik dit zeer waarderen. Ook leerde ik hierdoor wat makkelijker mensen kennen. Ik vond mijn studie zó leuk dat ik altijd oprecht kon genieten van de nieuwe studiegids waarin het lesprogramma voor het komende jaar stond. Sommige vakken vielen in de praktijk natuurlijk wel tegen, maar van tevoren klonk alles altijd heel interessant (en veel was dat gelukkig ook).

Waar bevond je studie zich?

Op de Uithof. Werkgroepen waren in het Martinus Langeveldgebouw en de hoorcolleges in het tegenovergelegen Educatorium. In het begin van de studie nog in de megagrote collegezalen (Alfa, Beta en Gamma – geloof ik), later in de kleinere zalen met kleurnamen (ik geloof dat we vaak in de blauwe zaal zaten).

Woonde je tijdens de studie in Utrecht? En wat waren favoriete plekken voor sociale bezigheden?

Jazeker, ik heb vrijwel mijn hele studententijd in Lombok op kamers gewoond en vond het daar erg leuk. Een gezellige wijk, en boodschappenwalhalla de Kanaalstraat was om de hoek. Sowieso vond en vind ik het hele centrum van Utrecht heel sfeervol. Ik had geen vast lievelingsadres in de stad, al ging ik graag een drankje doen in Le Journal aan de/het Neude (hoe je het precies zegt weet ik nog steeds niet…) en tapas eten bij El Mundo aan de Voorstraat. Omdat ik altijd door het centrum fietste als ik van de Uithof vandaan kwam ging ik ook iets te vaak winkelen… De Zadelstraat was en is een gezellige straat met leuke winkeltjes. De avonden bracht ik overigens meestal door met vriendinnen en/of huisgenootjes op één van onze kamers.

Hoe denk je terug aan de tijd als student en/of medewerker?

Een geweldige tijd waarin vrijheid, ongedwongenheid, gezelligheid en intellectuele ontwikkeling een mooie mix vormden. Mijn inzet voor het landelijk bestuur van de SPS-NIP (studentensectie van de beroepsvereniging voor psychologen) en als studentmanager van het managementteam van de opleiding hebben daar ook hun steentje aan bijgedragen. Op die manier leerde ik de wereld van ná de universiteit alvast een beetje kennen – een welkome aanvulling op studieboeken. Vooral de functie als studentmanager bij de opleiding gaf me een kijkje achter de schermen bij een groot instituut als de universiteit en dat vond ik heel boeiend. Ik had mijn studententijd als geheel voor geen goud willen missen, dat moge duidelijk zijn!

Zou je nu weer voor de studie kiezen?

Zonder enige twijfel: ja. En dan zou ik meteen na mijn eindexamen naar Utrecht zijn gegaan, in plaats van eerst nog een jaar in Tilburg studeren.

Wat ben je na de Universiteit gaan doen?

In de masterfase liep ik stage als psycholoog in opleiding bij GGZ Midden-Holland in Gouda, negen maanden lang. Ik mocht daar heel veel ervaring opdoen met verschillende behandelvormen en aan het einde kreeg ik een baan aangeboden als basispsycholoog. Dat was in 2008. Inmiddels ben ik aan mijn tweede baan bezig als psycholoog bij Winnock en heb de gz-opleiding (om mijn BIG-registratie te halen) zo goed als afgerond. Utrecht heb ik achter me gelaten, ik woon nu sinds enkele jaren in de regio Den Haag – maar ik kom er nog regelmatig.

Heb je profijt gehad van je studie?

Jazeker, ik beschouw de opleiding (Klinische) Psychologie in Utrecht als een gedegen voortraject voor het werk als therapeut en gedragsdeskundige. Mijn stage-ervaring is daar overigens wel onontbeerlijk in geweest, moet ik zeggen. Uiteindelijk ga je immers toch met mensen werken en dat leer je vooral in de praktijk (al is een theoretische basis daarbij onontbeerlijk). Ook mijn bestuursfuncties hebben me geholpen, zo heb ik mezelf en de wereld wat beter leren kennen en dat komt zeker van pas als je gaat solliciteren.  

Recent Related Posts

Reacties zijn gesloten.