“Koele kikker of knuffeldier” – een educatieve dag met coole collega’s

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Donderdag 3 april rijden medewerkers van het ondersteuningsteam (OT) Pedagogiek rond 11:45 uur richting een geheime locatie. Behalve de organisatie, weten de medewerkers niet wat de dag hen gaat brengen. Onderweg wordt er druk gespeculeerd, vooral bij het zien van verkeersborden met Amersfoort er op. “Ik houd mijn opties open: Dierenpark Amersfoort of iets op een industrieterrein!”, gilt iemand enthousiast. Ze zit er niet ver naast: Dierenpark Amersfoort wordt de komende uren de plek van waaghalzen en dierenkenners. 

Onder het genot van een heerlijke lunch legt de organisatie uit wat het programma is: gedrag van dieren ontdekken, uitgedaagd worden en een wedstrijd voeren. Vooral een middag van teambuilding en nader tot elkaar komen. 

Rondleiding

“Waterbevers hebben knaloranje tanden door een teveel aan ijzer in hun lichaam”, vertelt Ingrid, ervaren verhalenverteller van het park, bij een van de eerste dierenverblijven. Ingrid beschrijft aan het OT tijdens de gehele rondleiding vakkundig en gepassioneerd de verschillende diersoorten. Hierbij speelt ze ook in op een vraag van OT Pedagogiek:  – het toelichten van (kudde)gedrag van de dieren en de opvoeding van hun jongen. 

Koele knuffels

Na de rondleiding wordt de groep naar een duister, donker gebouw gebracht. Aan het plafond hangen doorzichtige buizen waardoor werkmieren bladeren vervoeren. In de gangen is de onderkant van de voedselketen te zien: slangen, kakkerlakken, wandelende takken, vogelspinnen en nog meer. Ingrid en haar collega brengen een spannend sissende reuzenkakkerlak naar de presentatietafel. Waaghalzen mogen deze kakkerlak aaien en op hun hand laten zetten. Ondertussen geven beide parkmedewerkers veel informatie over deze koele knuffel. Het OT denkt dat dit het was, maar nee, een Chileense vogelspin wordt uit zijn kooi gehaald. Sommige medewerkers staan op minstens drie meter afstand, anderen laten onder deskundig advies de vogelspin over hun hand wandelen. “Je voelt er niets van, net kussentjes!” roept een trotse medewerker, die haar hand laat zien.  

OT-ped 3-4-14 Koele knuffel

Speurtocht

Na het avontuur met de koele knuffels wordt het OT verdeeld in drie teams: Team Olifant, Team Bruine Beer en Team Giraffe. De teams moeten een speurtocht afleggen, een rebus oplossen en zich als eerste weer op het terras bij Restaurant De Boerderij melden om zo DE prijs te winnen. Team Bruine Beer komt als eerste aan, de antwoorden druk heen en weer wapperend in de hand. De prijs wordt onder luid applaus overhandigd aan de winnaars: Randy Bouwmeester, Nienke van Emmerik en Natalie Zuiverloon. Zij krijgen, geheel in stijl, een grote bruine knuffelbeer met het certificaat ‘Allerbeste Dierenkenners’. 

team bruine beer 1

Na de prijsuitreiking is er nog tijd voor een ieder vrij in te vullen onderdeel. De dag wordt afgesloten op een zonnig terras onder het genot van een aantal drankjes. 

De organisatie kijkt terug op een zeer geslaagde, educatieve en gezellige dag. 

Jessica ter Haar / Harriet Luijendijk-Jungerius

Recent Related Posts

Reacties zijn gesloten.